In de Verenigde Staten staat gevangenis synoniem voor harde straf. Dat is niet overal ter wereld zo.

In veel landen worden gevangenissen worden gebouwd om zelfs de meest zware overtreders voor te bereiden op een leven buiten de gevangenis. Nederland mag zich daartoe ook rekenen.

Kijk je naar de voorzieningen, dan is het hier in Nederland relatief luxe in vergelijking met de VS.

Hieronder een aantal gevangenissen die compleet anders zijn dan dat je gewend bent uit Amerikaanse hitseries.


In Finland heeft de Suomenlinna-gevangenis geen prikkeldraad om gevangenen binnen te houden. In plaats daarvan is er een klein tuinhekje. Om die reden wordt het vaak de ‘open gevangenis’ genoemd.

Foto: Criminal Sanctions Agency, Finland

Bron: This is Finland


In het nabijgelegen Noorwegen mogen gevangenen koken, games spelen, basketballen en slapen op comfortabele bedden. De kamers zien er meer uit als studentenkamers dan cellen. Het idee is om gedetineerden te behandelen als mensen, zodat ze met een gezonde mindset terugkeren in de maatschappij.

Foto: Trond Isaksen / Statsbygg

Bron: The New York Times


Ook Halden, een faciliteit in Nieuw-Zeeland ziet er meer uit als de kamer van een tiener dan een gevangenis.

Foto: Department of Corrections NZ

Bron: Otago Daily Times


De San Pedro-gevangenis in La Paz, Bolivia, is al meer dan 20 jaar een soort micro-stad voor 3.000 gevangenen en hun families. Drugshandel zorgt ervoor dat families het financieel volhouden. Het hotel in de stad geeft gasten een plek om de verblijven tijdens een bezoek.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: The Daily Beast


In gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard hebben gedetineerden hun eigen sleutel. Via een digitaal scherm kunnen ze zelf een afspraak maken met de dokter of bezoek regelen, ze kunnen boodschappen bestellen en dankzij speciale looproutes vrijer rondlopen. Allemaal om ze beter voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij en goedkoper te werken.

zuyderbos1

Bron: Vrij Nederland


Deze Oostenrijkse gevangenis is ook anders dan andere qua architectuur. Hij werd ontworpen door Joseph Hohensinn om natuurlijk licht binnen te krijgen. Er zijn twee inscripties bij de ingang, die beide de waardigheid en menselijkheid van de gevangene erkennen.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Mimoa


De Spaanse Aranjuez-gevangenis laat ouders en kinderen bij een familielid in de gevangenis blijven. Disney-karakters op de muur, een kinderkamer en speeltuin moeten ervoor zorgen dat kinderen zich zolang mogelijk niet realiseren dat hun ouder in de cel zit.

Foto: Bernat Armangue/AP Images

Bron: Associated Press


De vrouwengevangenis Pondok Bambu in Indonesië heeft luxe kamers beschikbaar die ook gekocht kunnen worden.

Foto: Ramdani/AP Images

Bron: Al Jazeera


Als je niet naar de zware deuren kijkt, had Her Majesty's Prison (of HMP) in Wales ook best voor een school door kunnen gaan. De gevangenis biedt verschillende cursussen aan, een gymzaal met douches, pool- en pingpongtafels.

Foto: Channel 4

Bron: HMP Parc


In de Sollentuna-gevangenis in Zweden mogen gevangenen hun eigen maaltijd bereiden, grote delen van hun dag voor de tv doorbrengen of sporten in de fitnessruimte. Ook hier is het idee dat de gedetineerde zo makkelijker terugkeert in de maatschappij.

Foto: Kriminalvarden

Bron: RtoZ


In Noorwegen vind je ook de Bastoy-gevangenis. Hier zitten gedetineerden hun straf uit op een privé-eiland. Ze kunnen koeien verzorgen, vissen, skiën, tennissen en paardrijden.

Foto: Bastoy

Bron: CNN,  Wikipedia

Er staat geen hek om het eiland en de gevangenis telt maar 26 bewakers en 38 andere personeelsleden. Elke werkdag om 15.00 uur verlaat het personeel het eiland. De gedetineerden blijven achter met slechts vijf bewakers. Ook in het weekend zijn de gevangenen verantwoordelijk voor de gang van zaken.

De meeste van hen wonen in groepjes van zes in vrijstaande huizen. Daar hebben ze een eigen kamer, die ze zelf in mogen richten en waar ze zelf de sleutel van hebben. De recidive op Bastøy bedraagt 29 procent, in Nederland ligt het gemiddelde tussen de 75 en 80 procent.

LEES OOK: Zo groot is het verschil tussen de gemiddelde Nederlander en Duitser: Mark Modaal versus Angela Normalverbraucherin